vrijdag 13 augustus 2010

Leefregels voor Studenten

Onlangs kwam ik op Internet een interessant lijstje tegen, genaamd de "Immaculate Heart College Art Department Rules", ook bekend als de "Corita Kent Rules". Sister Mary Corita Kent was een lerares en later hoofd van het Art Department van het voormalige Immaculate Heart College in Los Angeles (thans in gebruik door het American Film Institute). Ze was ook artieste, en creëerde onder andere de "Rainbow Swash" (in de buurt van Boston, zie http://en.wikipedia.org/wiki/Rainbow_Swash ), het grootste auteursrechtelijk beschermde kunstwerk ter wereld.
In elk geval raakten deze leefregels mij onmiddellijk toen ik ze onder ogen kreeg. Zonder te willen zeggen dat regels en reglementen onbelangrijk zijn, of chaos en anarchie het na te streven doel, tonen deze "arty rules" (bedoeld voor de richting kunst maar door hun layout en lettertype ook zélf kunst) hoe leerprocessen en kennisoverdracht in werkelijkheid gebeuren. Studenten moeten een zekere naïviteit hebben en onbevangen zijn, maar ook doorwerken en niet opgeven. En proberen gelukkig te worden.
Het lijstje zette mij ook aan om een aangepast lijstje van leefregels te maken. Vrij naar het origineel, met wat minder vormgeving en wat meer inhoud, vanuit mijn eigen overtuiging en ervaring. En geschikt voor alle studenten van alle leeftijden.

Mijn "Leefregels voor Studenten" (vrij naar de Corita Kent Rules):

Regel 1 (Find your piece, find your peace):
Vind je plekje op de wereld. Eerst en vooral je roots, waar je vandaan komt, thuishoort, opgegroeid bent, zodat je er altijd terug naartoe kan.
Zoek mettertijd ook nieuwe plekken. Waar je je thuisvoelt, waar je wil zijn, waar je wil leven. Wees niet afgunstig op plekken van anderen. Het gras lijkt altijd groener aan de overkant, maar achteraf blijkt dat meestal toch niet zo. Je zal uiteindelijk weten waar je plekje is: daar waar je evenwicht, geluk en vrede hebt gevonden.
Regel 2 (Draw from your teachers):
Haal uit je leraars zoveel je kan, laat hen tot het uiterste van hun kunnen gaan. Test hen, put hen uit. Verrijk daarmee jezelf. Stel dingen in vraag, twijfel aan alles, neem niets voetstoots aan. Wees sceptisch als een Ongelovige Thomas. Geloof niet in dogma, dat is het resultaat van andermans denken. Test daarentegen fundamentele leerstellingen, grondbeginselen, axioma's en principes uit op robuustheid, ook en vooral in bijzondere omstandigheden. Maak "wat als"-oefeningen. Vragen staat vrij, 1 nieuwsgierige student kan meer goeie vragen stellen dan 10 goeie leraars kunnen beantwoorden.
Regel 3 (Draw from your fellow students):
Doe hetzelfde met je medestudenten. Ook met ouderejaars, die hebben recente ervaring. Ook met nieuwelingen, die hebben frisse ideeën. Kijk, luister, en leer hoe het moet en hoe het níet moet. Discussieer, maar op basis van argumenten. Wees standvastig maar niet stomkoppig. Verander van mening als je ervan overtuigd raakt. Uit de confrontatie van gedachten komen immers nieuwe inzichten. Een Eureka!-ervaring moet je meemaken.
Regel 4 (Learn from everything):
Kijk met onbevangen ogen naar alles zoals een kind. Zie, hoor, voel, ruik, proef. EXPLORE. Tracht je nieuwsgierigheid en interesses te voeden. Lees alles waar je de hand op kan leggen. Verlies jezelf op Internet en Wikipedia. Beschouw alle nieuwe dingen die je doet als experiment. Durf te doen en kijk wat er gebeurt. Probeer en leer. Blijf dat je hele leven lang doen. Stay hungry, stay foolish. Leer, werk, en leef in parallel. LEER alsof je eeuwig zou leven.
Regel 5 (You don't know everything):
Besef dat je niet alles weet. Vraag goede raad. Vind 1 of meer verstandige leraars of mentors die het goed met je voorhebben. Hun wijsheid en ervaring zullen je veel bijbrengen. Dóór hen leer je ook van hún leermeesters. Je einddoel is om als leerling beter te worden dan je leermeesters. If you can see further, it is because you are standing on the shoulders of giants.
Regel 6 (Learn from any mistake):
Leer van de fouten van anderen, je hebt geen tijd om ze allemaal zelf opnieuw te maken. Leer ook van je eigen fouten en luister aandachtig naar kritiek. Fauten maken is OK, wie zonder fout is mag een steen gooien. It's called "experience". Maar maak ze geen 2de keer, probeer beter te doen dan een ezel. Frustratie is onontkoombaar, maar oefening baart kunst. Blijf beheerst, heb geduld, geef niet op.
Regel 7 (Use your talents, work hard, and take your chance):
Om te slagen in het leven volstaat talent, hard werk en een beetje geluk. Iedereen heeft talenten. Zoek, ontwikkel, en gebruik ze. Excel in what you do. Het helpt je zelfvertrouwen. Heb je voor iets geen talent, begin er niet aan of stop ermee, en doe iets anders.
Het geheim van succes is WERK. No pain, no gain. 1% is inspiratie, 99% is transpiratie. Hard werk hou je enkel vol door passie. Life is not about what you consume, but about what consumes you. Zoek dus uit wie jij bent en wat jij wil. Het bloed kruipt vroeg of laat toch waar het niet gaan kan. Heb je voor iets geen passie, begin er niet aan of stop ermee, en doe iets anders.
Als je iets heel goed kunt en je bent erdoor gepassioneerd, ga er dan 100% voor. Verbeter nog wat je graag doet en waar je waarschijnlijk al goed in bent.
Dare to think differently. Breng je ideeën in de praktijk, ook al ga je off the beaten path en krijg je veel kritiek. Laat je niet afleiden, stay focused. Put your money where your mouth is. Geef alleen op als je overtuigd raakt dat je verkeerd bent. Je moet erop vertrouwen dat de puzzelstukjes ooit in elkaar zullen vallen, want dat geeft je het zelfvertrouwen dat je nodig hebt. Achteraf terugkijkend zal het overduidelijk zijn, maar looking forward you can't connect the dots. Het leven kan alleen naar achteren worden begrepen, maar moet naar voren worden geleefd. Vertrouw ook op anderen, want je kan niet alles zelf. Wees open-minded, maar niet naïef. Je vertrouwen kan maar 1 keer geschaad worden. Wees ook zelf betrouwbaar, zodat anderen op je kunnen bouwen. Je kan andermans vertrouwen ook maar 1 keer schaden. Vertrouwen ben je snel kwijt maar duurt lang om op te bouwen. Dingen uit je verleden komen soms later als een boomerang terug.
Denk steeds aan de inhoud van wat je doet, niet aan geld of een titel. Een titel is slechts een middel om je niet meer geld te moeten betalen, geld is slechts een middel om te overleven. Geld is wel gemakkelijk als je 't hebt, maar het maakt je uiteindelijk niet gelukkig. Geld en titels leiden je aandacht af van de dingen die je echt wil doen in je leven. Grijp daarentegen elke kans die zich aanbiedt, ga een uitdaging niet uit de weg. Erkenning en succes, geld en carrière volgen vanzelf.
Regel 8 (Be analytical and creative, but not at the same time):
Probeer niet om analytisch en creatief tegelijk te zijn. Dat zijn tegenovergestelde denkprocessen. Analyse is dingen uit elkaar halen, in aparte delen verdelen, iets onderzoeken. Analyseren is andermans ontwerp begrijpen en ontleden, het is reverse engineering. Synthese is juist dingen bij elkaar brengen, in elkaar steken, iets creëren. Creëren is zelf ontwerpen, van niets iets maken, het is zowel design als engineering.
Regel 9 (Dream and plan, live and be happy, honour and remember):
Leef niet uitsluitend vandaag, dweep niet met de schim van het verleden, wees niet bang van het spook van de toekomst. DREAM. De toekomst is maakbaar, durf te dromen, plan vanalles. Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. DISCOVER. Plan voor morgen, voor binnen 6 maand, en voor binnen 10 jaar. Set your goals. Denk groots, kijk met vertrouwen vooruit, ontwikkel een visie. Maak geen kleine plannen, die missen de magie om de mensen te beroeren. Wees geen loodgieter maar een architect. Je kan meer bereiken dan je denkt, je kan bergen verzetten, only the sky is the limit. Why not change the world? Yes, you can.
Maar het leven is wat er gebeurt terwijl jij plannen aan het maken bent. Zoek dus de Gulden Middenweg in het Leven. Mèden agan. Ne quid nimis. Probeer ook nú gelukkig te zijn. Vertrouw zomin mogelijk op morgen, pluk de dag. Don't worry, be happy. Leef vandaag. Geniet van het leven, want de tijd is kort genoeg. Kijk 's morgens in de spiegel en stel je de vraag: "als dit de laatste dag van mijn leven was, zou ik dan willen doen wat ik nu ga doen?" en als het antwoord te vaak "nee" is dan moet je er iets aan doen. Vandaag is immers de eerste dag van de rest van je leven.
Leef ook niet iemand anders leven. Wees jezelf, je leven is van jou. Redeneer met je hoofd, maar leef met je hart. LEEF alsof je morgen zou sterven. Leef elke dag alsof het je laatste is met een intensiteit alsof het je eerste is. De dood hoort bij het leven en is je enige absolute zekerheid. Zij helpt je te denken aan de echte belangrijke dingen en dat je uiteindelijk niks te verliezen hebt. Maak dus keuzes, die geven je leven vorm en bieden zekerheid. Life is about making choices. Hou je niet bezig met onbenulligheden.
Maak daarentegen tijd voor je vrienden en wie je dierbaar zijn. Oefen en verbeter je sociale, communicatieve en menselijke vaardigheden. Minstens tot een werkbaar niveau, als je ergens niet goed in bent. Koester vriendschappen, echte vrienden zijn goud waard. Verbrand geen schepen achter je, je hebt mensen nodig die je door dik en dun steunen en het voor je opnemen, vooral als het moeilijk is. Vergeef en vergeet ook zelf, en herinner en koester de mooie dingen. Haal geen onbelangrijke ouwe koeien uit de sloot.
Breng eer aan de mensen die dat volgens jou verdienen. Vergeet niet de belangrijke dingen die zijn gebeurd. L'histoire se répète. Bestudeer het verleden om het heden te begrijpen en de toekomst beter te maken.
Regel 10 (We need rules, but rules are there for people):
Regels zijn nodig, anders is er enkel chaos. Maar think out of the box, kleur buiten de lijntjes. Breek regels in geval van nood. Regels zijn er immers voor mensen en niet andersom. Ze mogen in vraag gesteld worden, en domme afgeschaft. "Never change a winning team" geldt enkel zolang er wordt gewonnen. Regels moeten mee-evolueren met de tijd. Dus niet overboord gooien, maar wel continu aanpassen. Het is immers noodzakelijk te veranderen om het goede te behouden. Creatieve chaos is hierbij goed, maar rationele organisatie ook. Denk dus na, stel autoriteit in vraag, maar tracht te achterhalen waarom een regel bestaat. Sommige zijn er wel degelijk voor een goeie reden.

Met dank aan Corita Kent, Bijbelse, Griekse, Romeinse en Vlaamse wijsheden, Rensselaer Polytechnic Institute, Archimedes van Syracuse, Aristoteles, Epicurus, Quintus Horatius Flaccus, Terentius, Louis Couperus, Tomasi di Lampedusa, Isaac Newton, Daniel Hudson Burnham, Mark Twain, Denis Diderot, Mahatma Gandhi, Barack Obama, John Lennon, Steve Jobs, John Cioffi, Stuart Brand, Matthew Gionta, Søren Kierkegaard, Mark Eyskens, Mark Waer, Anton van der Geld, John Goossens, Patrick Bodart, Jan Cantens, Kathleen Rams, Kris De Neef, en Renny Kuchenbecker.
(foto's: ewan.es, atlasobscura.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten