Er bestonden al gsm's voor de Iphone, en goeie ook. Bijvoorbeeld de nuttige smartphones van Nokia of Sony-Ericsson, of de gelikte mobieltjes van Samsung of LG. Om er maar enkele te noemen. Apple kwam met de Iphone laat op de markt maar hij was een smartphone én had een gelikt design. Er werd gezegd dat het succes schuilde in het ontwerp. It's the design, stupid!
Hoewel het design prachtig is, is het echter niet bijzonder ergonomisch. Toegegeven, de user interface is wel intuïtief om te gebruiken zonder veel manual te moeten lezen. Ik moest geen toevlucht zoeken tot "If nothing else helps, RTFM".
Maar er is meer. Met de Iphone kwam er de online music store Itunes. Net als indertijd de VHS standaard won ten nadele van Betamax en Philips2000 in de video war met de steun van veel beschikbare video content. Of meer recent HD-DVD de duimen moest leggen tegen Blueray dankzij steun van grote content producenten. Nu is het de music content die het hem doet. It's the music, stupid!
Daarna kwam er de AppStore waar je spelletjes en nuttige toepassingen kon downloaden. Ook niets nieuws, want je had al spelletjes en nuttige toepassingen op andere smartphones, al waren die vaak pre-installed of met een memory stick erop gezet. Het geniale was dat Apple met zijn software development kit SDK aan iedereen de mogelijkheid bood om applicaties te verzinnen en te ontwikkelen, en daarbij -- let op! -- 70% van de opbrengst aan de ontwikkelaar gunde. Gevolg: talloze programmeurs en bedrijfjes wierpen er zich op. Voornamelijk ten nadele van de ontwikkeling van applicaties voor de Blackberry van RIM, die de ontwikkelaars slechts 10% bood. It's the apps, stupid!
Er zijn ook wel wat bemerkingetjes te maken. Er is (voorlopig) nog geen multitasking mogelijk (komt met OS 4). Het kleine toetsenbord is natuurlijk geen standaard qwerty-klavier (is azerty nu eindelijk dood?) maar handig genoeg na een tijdje. Het feit dat het platform erg gesloten is (toch voor open source- of windows-gebruikers), heeft voordelen en nadelen: minder virussen en crashes, maar ook minder makkelijk data uitwisselen en programma's installeren. En het touchscreen is een ramp voor blinden en slechtzienden die een fysiek toetsenbord wel konden gebruiken. Maar dat is een euvel van bijna alle nieuwe gsm's.
Maar die Iphone heeft nu echter ook een camera(atje) én een GPS én een kompas én een graviteitssensor (accelerometer?) ingebouwd. En door al die geïntegreerde functies op 1 mobiel platform kunnen applicaties er makkelijk gebruik van maken. Dankzij de grenzeloze creativiteit en inventiviteit van de mensen levert dit enorme mogelijkheden voor revolutionaire apps op. Zo kwamen er de mafste applicaties als bijvoorbeeld "hang time" ( http://www.gizmodo.com.au/2009/07/hangtime-the-dumbest-iphone-app-of-all/ ), maar ook veel nuttigere, zeg maar mind blowing, geo-based services met "augmented reality" als bijvoorbeeld "metro paris" ( http://www.metroparisiphone.com/ ). Je staat versteld naar al die gratis of bijna gratis apps te kijken. Er enkele uitproberen is een grensverleggende ervaring, een eye-opener van formaat.
Verder maakt die integratie ook mogelijk om "manueel" media (audio, tekst, foto, video) te gebruiken tussen basisapplicaties als bellen, mailen, surfen, contacten, fotocamera, kaarten, organiser enz -- zelfs zonder multitasking. Daarvoor had je totnogtoe verschillende devices en een USB-stick nodig.
Met 1 Iphone in plaats van een laptop, gsm, fotocamera, camcorder, organizer, gps, heb je ook maar 1 en geen 6 opladers meer nodig (en bovendien ook geen datakabel meer, want de kabel voor opladen en data is dezelfde). Kortom, het begint te dagen dat ooit iedereen een smartphone van dit kaliber zal hebben. Net zoals iedereen tegenwoordig een gsm, een pc en een TV heeft. En het is een herdefinitie van "smartphone" want ze kunnen veel meer dan de organizer-phones zoals de Nokia Communicator vroeger. Toen was een gsm om te bellen, een palm om te "organisen", een ipod om muziek te beluisteren, een camera om fotootjes te maken, een videorecorder om filmpjes te maken, een psp om spelletjes op te spelen, een navigatiesysteem om te navigeren, en een laptop om te mailen en te internetten. Allemaal wel al mobiel, maar nog op 8 aparte mobile devices!
Mobile apps die allerlei geïntegreerde functies combineren op 1 mobiel platform, dát is wat er op ons afkomt: voor iedereen een smartphone vol met apps in de jaren '10! Na mobiel internet in de jaren '00, internet in de jaren '90, de PC in de jaren '80. Remember this, en we zullen in 2020 terugkijken. De combinatie van apps is de "killer app" van de Iphone. It's the combination, stupid!
Misschien ligt het aan Apple guru Steve Jobs. Zijn koppigheid en doorzettingsvermogen zijn legendarisch, zijn visie en ideeën "insanely great". Hij vindt die ideeën niet uit, maar ziet ze ergens anders en -- daar gaat het om -- ziet er de mogelijkheden van in. En als geen ander kan hij mensen aansporen en overtuigen van zijn gelijk. Hij beheerst de kunst om producten te bedenken en te produceren die rijp zijn (producten die uitontwikkeld zijn zonder nog veel kinderziektes), én waarvoor de mensen rijp zijn (producten die hun tijd niet té ver vooruit zijn). En er de juiste prijs voor te vragen. En de marketingmachine erachter te zetten. En dat allemaal tesamen is garantie voor succes. De markt bewijst achteraf dat hij ook gelijk heeft, zoals eerder met de Macintosh en de Ipod (OK, Lisa en AppleTV waren geen succes, maar die waren te duur geprijsd). Overigens, ook benieuwd hoe het binnenkort de Ipad zal vergaan?
Wat de Iphone betreft, die is ongetwijfeld nog een lang leven beschoren. De concurrenten staan nog mijlenver achter. HTC Legend en Google Nexus hebben wel een mooi touchscreen maar geen AppStore. En de OviStore van Nokia heeft vooralsnog maar weinig te bieden. En Apple staat ook niet stil. OS 3 was een welkome verbetering, en OS 4 belooft nog beter te zullen worden. Van een "remmende voorsprong" is voorlopig nog niet veel te merken bij de Iphone. Integendeel, het is gewoon wachten tot het als werkwoord in de Van Dale verschijnt: ik iphone, jij iphonet, hij iphonet, wij iphonen...
(foto: apple.com)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten