De krokussen staan volop in bloei. Daarnaar is de krokusvakantie vernoemd. Maar ik zag ook al paasbloemen bloeien. Die zijn omgekeerd naar Pasen vernoemd, omdat ze gewoonlijk in bloei staan tijdens de paasvakantie. In het engels heten ze daffodils, en in het Nederlands is het ook gewoon gele narcis.
Maar het gaat net om wanneer paasbloemen en krokussen bloeien. Namelijk helemaal niet op het moment van die schoolvakanties. We hadden een zeer milde winter -- na Nieuwjaar -- en daardoor is dit voorjaar alles vroeger in de knop gekomen. En Pasen valt extreem laat dit jaar op 24 april, en dus ook de krokusvakantie. Dat laatste in Vlaanderen tenminste, waar de krokusvakantie altijd Carnaval en Aswoensdag omvat. In Nederland is men daar om practische reden vanaf gestapt: om evenwichtige trimesterdelen te hebben, en om aan vakantiespreiding te doen).
In elk geval, daardoor valt het verschil tussen bloei en kalender dit jaar duidelijk op. De natuur houdt zich met andere woorden duidelijk niet aan de kerkelijke of westerse kalenders. De gregoriaanse kalender of het kerkelijk jaar zijn haar onbekend. Het zijn maaksels van de mens, van keizers en pausen, op aanraden van deskundigen op vlak van geschiedenis, religie of astrologie. De mensen trachten daarmee orde in de chaotische natuur van de natuur te brengen.
Maar die natuur laat zich niet kisten. De bloemen trekken er zich vrolijk niets van aan, en beginnen hun prachtige kleuren en verleidende geuren te tonen onder invloed van temperatuur en licht. Door de klimatologische omstandigheden, onder andere bepaald door breedtegraad of microklimaat. De natuur weet het vanzelf. De natuurwetten worden door haar blindelings gevolgd. En die wetten werden door geen mens, deskundige, keizer of paus bepaald. Ze werden wel door de mens ontdekt, en soms een tijdlang door datzelfde keizerlijk of kerkelijk gezag op aanraden van dezelfde deskundigen ontkend en bestreden (denk aan Galilei of Kepler). Omdat ze de gefabriceerde menselijke orde in gevaar brachten.En wie heeft die natuurwetten, waaraan die natuur zich blindelings overgeeft, dan wel gemaakt? Goeie vraag.
(foto: wordpress.com)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten