vrijdag 26 maart 2010

De "wat"-ziekte

Omdat auteur Ben Van Balen van de weblog Irritaal ( http://www.irritaal.nl/ ) druk bezig is een boek voor te bereiden, stelde hij tijdelijk een gastblog in. Mijn bescheiden bijdrage over het oneigenlijk gebruik van het schijnbaar onbeduidend maar alomtegenwoordig woordje "wat" verscheen deze week dan ook in dit gastblog. Met enige aanpassingen op basis van enkele reacties volgt het stukje hieronder:

"

Dit mooie weblog, wat ook bij mij nogal eens wat irritatie durft op te wekken, wordt even onderbroken door een drukke periode van de auteur door een boek wat hij aan het schrijven is. Ongetwijfeld zal hij daarin heel wat irritatie van zich afschrijven. Want het is duidelijk dat de spreek- en schrijftaal wat velen dagelijks misbruiken nogal wat irritatie kan veroorzaken bij taalliefhebbers.
U merkt het misschien al, er wordt nogal wat afge-wat dezer dagen. Het kan gerust de wat-ziekte genoemd worden: het oneigenlijk gebruik van wat als betrekkelijk voornaamwoord. Wat is er mis met het gebruik van dat, die, of wie? Een schoolvoorbeeld van wat ik wil aanklagen is bijvoorbeeld "Het boek wat ik gelezen heb". Wat ik ook al hoorde is "De persoon wat de presentatie hield"! Om de hele kwestie te omzeilen, gebruiken taal-onkundigen dan vaak maar welke. Wat ineens heel ouderwets en misschien heel gewichtig klinkt, maar wat gewoon betekent "Ik weet niet wat of welk woord hier te gebruiken".
Misschien zou je een argumentatie kunnen verzinnen wat het gebruik van dat, die of wie overbodig maakt. Bijvoorbeeld geen onderscheid meer tussen zaken en personen, wat wie overbodig maakt. Zoals in "De man waarmee ik uit eten ging" (wat strikt genomen correct is als je de man als een voorwerp beschouwt). En verder dat en die systematisch vervangen door wat, levert ook weer wat meer plaats op in het woordenboek. Dat heet toch efficiëntie, wat we met z'n allen willen? Zeker in deze harde economische crisis, wat nog niet direct voorbij is.

De wat-ziekte, wat ook wattitis kan worden genoemd, levert volgens mij een 8 -- wat zeg ik, een 9 -- op de irrischaal op, wat zeker niet overdreven is gezien al het watten wat er gebeurt.

"

En dit is maar 1 van de taalziekten ( http://willemgijsels.blogspot.com/2009/09/taalziekten.html ) en taalslordigheden ( http://willemgijsels.blogspot.com/2010/02/enkele-taalslordigheden.html ) die ik eerder al eens op een rijtje zette.

(foto: irritaal.web-log.nl)

2 opmerkingen:

  1. Wel jammer dat een plaatje van het verkeerde boek bij het stuk hebt gezet :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nu de juiste cover beschikbaar is, heb ik het meteen gecorrigeerd. Puntjes op de i.

    BeantwoordenVerwijderen

Zoeken in deze blog